Hongarije comite

Luther-marathon in Hongarije

Niet alleen in Hoofddorp, maar ook in Dunavarsány, een van Hoofddorps Hongaarse zustergemeentes, is ‘500 jaar Reformatie’ gevierd.

Onder de bezielende leiding van dominee Zoltán Bona werd op 7 oktober in Dunavarsány de aftrap gegeven: de 95 stellingen werden aangeslagen aan een mededelingenbord bij de kerk, zodat iedereen ze kon lezen. Op die dag leverde ook de Luther-marathonloop publiciteit op.

Het weekend van 31 oktober was het middelpunt van veel activiteiten rond de Kerkhervorming: een Lutherfilm en het planten van een herdenkingsboom. Er was een oecumenisch ontbijt gevolgd door een hardloopwedstrijd over 1517 (het Lutherjaar!) meter die langs de Reformatorische en de Rooms-katholieke kerk liep, gevolgd door een gezamenlijke lunch.
De zondag kreeg als thema ‘Gemeenschap in Geest en Cultuur’ met ’s morgens een kerkdienst en ‘s middags een concert met orgel en koren. Het programma werd afgesloten met een plechtige avonddienst met een Baptisten bel-koor. Impressies zijn op Facebook te vinden bij Dunavarsány Reformátsok.
Om dit evenement te kunnen realiseren, heeft onze kerkgemeente op verzoek van ds. Bona een gift gedaan, een kwart van de kosten. Dat geld komt mede uit de Oud-Papier-Actie. Oud papier is nog altijd welkom in de papierbak achter de Marktpleinkerk.

De benaming van het grootste protestantse kerkgenootschap in Hongarije is afgeleid van het woord Reformatie: Magyar Református Egyház (Hongaarse Reformatorische Kerk), gesticht in Debrecen in 1567. Tot ver in de 19e eeuw was de kerk nauw verbonden met het Hongaarse nationalisme. Tussen 1945 en 1989 werden de kerk en religieuze vrijheid in het algemeen onderdrukt. De kerk heeft nu weer een tachtigtal reformatorische scholen onder beheer.

© 2007 - 2018 pghoofddorp.nl